Raspoloživa sredstva i lična potrošnja domaćinstava u Srbiji

Bez autora
Mar 17 2013

Republički zavod za statistiku saopštio je da su u četvrtom kvartalu 2012. godine, u Republici Srbiji, prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu iznosila 49.907 dinara. Od ukupno raspoloživih sredstava 93,7 posto čine prihodi u novcu, a 6,3 posto su prihodi u naturi.Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – 36,8 posto, penzije – 37,1 posto, ostala primanja – 6,5 posto i naturalna potrošnja – 6,3 posto.

Raspoloživa sredstva i lična potrošnja domaćinstava u SrbijiRepublički zavod za statistiku saopštio je da su u četvrtom kvartalu 2012. godine, u Republici Srbiji, prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu iznosila 49.907 dinara. Od ukupno raspoloživih sredstava 93,7 posto čine prihodi u novcu, a 6,3 posto su prihodi u naturi.

Najveći udeo u raspoloživim sredstvima imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – 36,8 posto,  penzije – 37,1 posto, ostala primanja – 6,5 posto i naturalna potrošnja – 6,3 posto.

Izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava u Republici Srbiji iznose 51.805 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića – 43,9 posto i stanovanje, vodu, električnu energiju, gas i ostala goriva – 16,2 posto. Slede izdaci za transport – 7,1 posto, alkoholna pića i duvan – 5,4 posto, zdravlje – 4,6 posto i odeću i obuću – 4,4 posto.

Ovi podaci dobijeni su putem Ankete o potrošnji domaćinstava, kojom se prikupljaju podaci o prihodima, rashodima i potrošnji domaćinstava, odnosno podaci o osnovnim elementima lične potrošnje.

Pored toga, Anketom se prikupljaju i podaci o nekim važnijim pokazateljima životnog standarda (uslovi stanovanja, snabdevenost trajnim potrošnim dobrima i dr.), kao i osnovni podaci o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava. U Anketi se primenjuju metod vođenja dnevnika (domaćinstvo vodi dnevnik potrošnje za petnaest, odnosno šesnaest dana) – za proizvode i usluge lične potrošnje, i metod intervjua (ispitivanja) na bazi upitnika, gde je referentni period za trajna dobra dvanaest meseci, za polutrajna dobra, poljoprivredu, lov i ribolov tri meseca, a za prihode mesec dana.

Od ukupnog broja domaćinstava predviđenih za anketiranje u četvrtom kvartalu 2012. (1.200 za Republiku Srbiju), anketirano je 1.135 domaćinstava ili 95 posto.

Prema preporukama Evrostata, u Anketi se ne primenjuje bilansni pristup (bilansiranje prihoda i rashoda) već koncept “potrošnih izdataka” (izdaci za ličnu potrošnju), koji su klasifikovani prema Klasifikaciji lične potrošnje po nameni.

Evidentira se vrednost dobara i usluga za ličnu potrošnju, bez obzira na to da li su kupljeni u gotovini ili na kredit. Vrednost proizvoda i usluga iz sopstvene proizvodnje (naturalna potrošnja) evidentira se po kupovnim cenama.

Objavljeni podaci odnose se na raspoloživa sredstva i ličnu potrošnju u četvrtom kvartalu 2012. godine i predstavljaju mesečne proseke po domaćinstvu, izražene u dinarima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik